söndag 3 januari 2016

Samarbete lönar sig



Ibland blir man vald att jobba med någon man inte kommer överens med och trots det ska man kunna utföra en uppgift. I detta fall valde jag att låta läraren para ihop José (i rosa tröja) och Oskar (grön tröja) vilket visade sig fungera i detta fall då pojkarna klarade av att utföra uppgiften trots sina problem.


I Perspektiv på lärande i kapitlet angående det sociala perspektivet uttrycker John Dewey hur viktigt det är med kommunikation för lärandet, vilket går in i denna situation. För att kunna utföra uppgiften var pojkarna i detta fall tvungna att för stunden glömma sina skiljaktigheter och kommunicera så att de kunde utföra uppgiften.


Vad kunde läraren i detta fall annars gjort för att förbättra pojkarnas relation?

3 kommentarer:

  1. Att para ihop och arbeta med andra som man inte står så nära eller alltid jobbar med kan vara mycket utvecklande och öppna dörrar, om det funkar dvs. Men det gör att man får anstränga sig lite mer vilket inte alltid är helt fel! *tumme upp*

    SvaraRadera
  2. Samarbete kommer inte alltid av sig självt, och då kan man behövas guidas mot den riktningen. Många gånger kan det vara svårt och det behövs tränas på, vilket man kommer att få göra hela livet sedan, både genom skolan och därefter i arbetslivet. Därför är det bra att utsättas för samarbete och olika typer av grupparbeten för att kunna utveckla sin förmåga att arbeta med andra, både de man gillar mycket och andra man gillar mindre.

    SvaraRadera
  3. Jag tror att detta kan vara ett bra sätt för att få elever som inte kommer överens i början att börja samarbeta. Om de "tvingas" till det genom gruppinledning så kan det mycket väl bli så att de upptäcker saker om varandra som gör att de kan uppskatta varandra och kanske till och med bli vänner eller iaf komma överens som klasskamrater. Det är bra att träna på att samarbeta med alla även de man inte gillar. Som alla alltid säger när man väl kommer ut i arbetslivet så kan man inte välja sina arbetskamrater.

    SvaraRadera